На завършилата Европейска купа по модерен петобой за младежи и девойки в Пазарджик, голямата ни надежда за участие на младежката Олимпиада в Аржентина през октомври 2018 Зорница Стоилова триумфира като победител с 1029 точки и грабна златния медал. Стоилова е на крачка от класиране за Игрите и почти сигурно ще получи квота за Буенос Айрес.

Участие на големия форум получават първите 24-и от световната ранглиста, като всяка държава може да изпрати само по един състезател от двата пола. Зорница е на 15-то място и само чудо може да я извади от листата за Латинска Америка. Последното първенство преди официално да бъдат обявени имената на петобойците е Европейското в Полша от 12 до 17 юни.

При младежите нямаше шанс още на родна земя да подпечата визата за Аржентина Христо Панайотов и остана 16-ти в крайното класиране. Въпреки това , той също е с големи шансове и към момента е 19-ти в ранглистата , а пред него има шестима състезатели , които ще отпаднат заради правилото „ по един от всяка държава”. Успешно участие обаче записа Евгени Петров, който завърши на 5-то място.

„Много силна конкуренция. Европейската купа за младежи и девойки беше традиционния ни турнир „Христо Чочев”, който тази година е олимпийска квалификация. Зорница се представи отлично и според мен е на 99,9% сигурна за участие в Аржентина. Христо Панайотов нямаше ден , а Евгени Петров се представи много добре. Ицо е напред в ранглистата, но ако на Европеското в Полша Евгени влезе в тройката може да го задмине. Това няма значение, важното е България да класира според общия сбор от точки един младеж и една девойка. Всичко ще стане ясно на 1 юли когато излязат окончателните резултати, но аз съм оптимист и вярвам, че ще имаме представители и в двата пола в Буенос Айрес.

Огромни благодарности към кмета на Пазарджик Тодор Попов и главния секретар на общината Румен Кожухаров. Подкрепата им към провеждането на турнира беше много важна. Знаете, че миналата седмица бяхме домакини за първи път на Световната купа за мъже и жени. Направо от София почти целия организационен екип пристигна в Пазарджик и започна работа. Справихме се и отново получихме отлични оценки за домакинство на голямо първенство”, заяви президентът на Българска федерация по модерен петобой Андрей Кузманов.

На турнира в Пазарджик участваха 71 петобойци от 15 държави.